Не съм Елиза. Нямам единайсет братя. В дворец, във пещера не съм живяла.
Понякога в захлас бера си лападец, а друг път виж – коприва съм набрала…
Копривата е пролетна закачка – една парлива пролетна шега,
щом тя поникне става ясно, че и пролетта тъдява е дошла…
Не мога да плета, затова пък готвя. Когато ме настъпи по крака
готварски пристъп ставам много ловка и в кухнята творя, творя…Творя!
Така обичам да приготвям супа, да мия нежно тънките листца,
а те любовно да ми жулят пръстите , че да им кипна повечко вода –
да ги бланширам, тъй де – да ги топна, да ги извадя, да ги изцедя,
да ги наситня мекички и мокри и при останалото да ги потопя –
запържен лучец, брашънце, пиперец и шепичка от бисерен ориз –
завират в тенджерка, в която смело копривата сега се потопи –
защото ври ми супата оттатък, докато тук крася я със слова.
Добавям джоджен и солчица – кратка, а може масълце да и даря –
и става супа, ама супа – чудо. Така ми закипява из кръвта,
че сякаш мен от зимен сън събужда. Копривената супа. Пролетта.
Bety
април 20, 2016 в 21:41
Ей, това е то! Рецепта в стих! Много, много се радвам, че ти е харесала моята супа, Дори! Казвам моята, защото има много варианти на копривена супа, но аз тази обичам, това е супата която баба и мама готвят и сега аз на свой ред на моето семейство. Това е нашата копривена супа. Много ме зарадва, да знаеш! Прегръдки!
dorag
април 21, 2016 в 14:07
Привет, Бети! Благодаря ти за рецептата ( идея си нямам откъде пък се е взела тази модерация за коментари, не съм я слагала …трябва да намеря откъде да я махна
🙂